belsőépítészet, kiállítás

Kétszintes lakás a belvárosban

Modern vonalak és kézműves anyagok termékeny találkozása

Igazi örömmunka, amikor olyan megbízóval dolgozunk, aki határozott ízlésvilággal rendelkezik, és a hosszú évek során összegyűjtött kedvenc tárgyait mi is szívesen látnánk a környezetünkben. Pont ilyen feladat volt az erzsébetvárosi belső kétszintes lakás átalakítása, amire egy Berlinben élő ismerős kért fel minket. A gyönyörű, 100 éves épület legfelső szintjén és annak tetőterében lévő lakás ablakai a növényekkel gazdagon beültetett belső udvarra néznek, így nem hallatszik fel a Zsidónegyed utcáinak zsongása: ezt a váratlan helyen talált nyugalmat szerettük volna a belső térben is megjeleníteni. A múlt és a jelen találkozását a felhasznált kézműves anyagok és az egész lakást átszövő modern, letisztult vonalvezetés kontrasztja jeleníti meg.

A lakás központi tere a hatalmas ablakokkal a vadregényes kertre néző nappali. Innen indul az egyedi, gardróbot is rejtő lépcső a tetőtérbe, és ebben a térben van a konyha is, konyhaszigettel, étkezőasztallal. A megrendelő által hozott felújított régi tálalószekrény és a mid century modern stílusú étkezőszékek tökéletes kiegészítői az egyedi gyártású, egyszerű vonalvezetésű beépített bútoroknak. A konyhasziget átmenetet képez a lakó- és a kiszolgáló funkció között, amit a burkolat váltása határozottan kijelöl. Megbízónk számára fontos volt a felhasznált burkolatok anyagszerűsége: az előszobába, konyhába és a fürdőbe rézbetétes betonpadló került, a nappali pedig francia halszálka mintájú tölgyfa parkettát kapott. Ez a beton-sárgaréz-fa hármas a lakásban több helyen is visszaköszön. A konyha falára a megrendelő a Pataki Tiles manufaktúra kézzel készült zöld csempéit választotta, ami a kerámia mosogatóval és a tömörfa konyhapulttal a vintage tálaló vidékies hangulatára reagál.

Az emeleti fürdőszoba és a hálószoba bútorai sötétre pácolt tölgyfa furnérral készültek, a réz kiegészítőkkel együtt pedig igazán eleganciát sugároznak. A hálószoba puha padlószőnyege fokozza a hely intimitását, melyet az elvarázsolt növénymintás tapéta tovább fokoz, az élénk kék kiegészítők pedig frissességet visznek a térbe. A keleties hangulatú fürdőszoba is sok egyedi megoldást tartogat: a lekerekített vonalvezetésű tölgyfa furnéros mosdópult, a perforált rézlemez rátéttel készült világítótest és a rézcsövekből épített törölközőszárító radiátor mind hozzájárul az egyedi hangulathoz. A térbe állított kádhoz mennyezeti zuhanyrózsa és a mennyezetbe süllyesztett íves zuhanyfüggönytartó is tartozik.

A különleges megoldásokkal teletűzdelt tér azonban akkor nyerte el végső formáját, amikor a megrendelő bútorai, kiegészítői és személyes tárgyai is megérkeztek. Ebben a lakásban minden apró részletnek története van, az anyagok pedig letűnt évszázadokról mesélnek.

Belsőépítészeti tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2018
Munkatársak: Guld Beatrix, Somogyi Bálint
Helyszín: Budapest, 7. kerület
Méret: 80 m2
Fotó: Juhász Norbert