belsőépítészet, kiállítás

Lakás élénk társasági élethez

Otthonos esztétika Újlipótvárosban

Az Újlipótváros szívében található saroklakás egyedi megoldásaival, stílusos kiegészítőivel praktikus és egyedi otthona lett egy háromtagú családnak. A tervezés során a legfontosabb szempont a család élénk társasági élete volt: a lakás tereit nem csak hétvégente, de a hétköznapokon is családtagok, baráti társaságok lakják be, itt szinte mindig történik valami. Ezeknek a tervezett vagy épp ad hoc összejöveteleknek ideális helyszíne a két szoba összenyitásából kialakult hatalmas nappali-étkező-konyha. A beépített konyhabútor egy különleges megoldással teljesen bezárható, így a nappaliból egy izgalmas, plasztikus felület látható. A beton felületű konyhasziget a helyiség központja, mely köré ülve vagy állva összegyűlhet a társaság. Az ablakok alatt végigfutó hosszú, kárpitozott pad a hatalmas étkezőasztallal tökéletes helyszín egy nagy családi vacsorához. Az átalakítás során a lakás eredeti elegáns terei, hatalmas nyílászárói megmaradtak, sarki pozíciónak és a rengeteg ablaknak köszönhetően a lakást minden napszakban átjárja a fény.

Már az előszobában érvényesül a lakás sajátos karaktere, melynek fő elemei a bátran használt sötét színek, kidolgozott részletek, izgalmas kiegészítők és saját tervezésű fogantyúk. A kényelmes méretű hálószobák egymásból és külön is nyílnak, teret adva az elvonulásnak vagy a közös pihenésnek. A szülői hálóba a gardróbon keresztül jutunk, melyből a család fürdőszobája is nyílik. Itt egy épített zuhany, egy szabadonálló kád és dupla mosdó gondoskodik arról, hogy a reggeli készülődés közben ne legyen torlódás. A vendégek részére az előszobából egy kisebb, zuhanyzós wc áll rendelkezésre, a régi cselédszobából pedig mosókonyha lett rengeteg tárolóhellyel, ezáltal sokkal könnyebb rendet tartani a lakás többi részében, ahol bármikor megjelenhet egy szívesen látott vendég.

Belsőépítészeti tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2018
Munkatársak: Guld Beatrix, Somogyi Bálint, Tomaschek Katalin
Helyszín: Budapest, 13. kerület
Méret: 150 m2
Fotó: Jaksa Bálint
Díj: Big See Interior Design Award, Szlovénia, 2019