belsőépítészet

Ház a Sashegyen

A Sashegy oldalában, csodálatos, madárdaltól hangos kertben áll egy ház, ami az elmúlt száz évben nagyon sok változáson ment keresztül: az eredetileg egyszintes kis nyaralóépület a többszöri bővítés és emeletráépítés után ma már két családnak ad otthont. A földszinti lakás tulajdonosai szerették volna, hogy az életükre szabjuk a sokat látott tereket, és minden és mindenki megtalálhassa a helyét. A lakás eredeti elrendezése nagyjából megfelelt a kívánt funkcióknak, de így is sok beavatkozásra volt szükség. Kifésültük a kalandos alaprajzi részeket: egy hatalmas, homokfúvott üvegfal tisztán határolja le a közösségi funkciókat a hálószobáktól, valamint a vizes és kiszolgáló helyiségektől. A közös terekben van hely a családi összejöveteleknek, az ötfős család rengeteg könyvének és tárgyának – az üvegfal mögött pedig minden családtag elvonulhat a saját terébe. A sok fehér és barna felületet egy kevés feketével egészítettük ki, melyet a néhol megjelenő kékeszöld burkolatok, bútorok és textilek tesznek élővé, az egyedi lámpák pedig különlegessé. Egyszerű, minőségi anyagokat használtunk: fehér falak, hatalmas üvegfelületek, tölgy svédpadló és bútorok, mázas kerámia és fekete-fehér mintás cementlapok, a konyhában gondosan megőrizve az eredetit. A két gyerekszoba is ezekkel a színekkel és anyagokkal működik, de játékosabb, körös-felhős formavilággal, és nyír rétegelt lemezzel. A lakás leghangulatosabb tere pedig a teljesen megújult, üvegezett télikert a kandalló mellé telepedve, könyvvel az ölünkben azonnal a természetben érezzük magunkat – a város közepén.

Belsőépítészeti tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2018-2019
Munkatársak: Guld Beatrix, Somogyi Bálint
Egyedi lámpák: Lumoconcept
Helyszín: Budapest, 12. kerület
Méret: 180 m2
Fotó: Juhász Norbert