lakóépület

Ház a Madárhegyen

Újbuda egyre sűrűbben beépülő városrészébe, vegyes esztétikájú építészeti környezetbe terveztük a monolitikus megjelenésű, kétszintes házat egy öt fős családnak. Az enyhén lejtős telken álló épülettömeg a klasszikus ház archetípusából indul ki, azonban a gerincvonal 9°-kal kibillen a falak párhuzamos szerkesztéséből, ezzel egy új, mozgalmas koordinátarendszert hozva létre. Az elfordított gerinc miatt az eresz a homlokzaton ferde vonalként jelenik meg, az oromfalak pedig aszimmetrikus képet adnak – így ez a kis „csavar” jól irányzott építészeti gesztusként jelenik meg a házon. A homlokzat kétféle, világosszürke vakolt felülete határozottan elválasztja a földszint és az emelet tömegét, a rejtett ereszcsatorna és a fehér korcolt fémlemez fedés pedig erősíti az épület tömbszerű megjelenését. A földszinten kaptak helyet a közösségi terek, míg az emeletre kerültek a hálószobák, az elvonulás helyiségei. A kiszolgáló terek jellemzően az épület északi és nyugati oldalán helyezkednek el, a hozzájuk tartozó homlokzat zártabb. A kert felé néző lakóterek nagy megnyitásokat kaptak a homlokzaton, szintmagasságú üvegfelületekkel. A keleti oldalon a házhoz csatlakozó terasz a vakolati struktúraváltás folytatásaként pergolás árnyékolást kapott, mely az északi oldalra átfordulva előtetővé alakul át, és a bejáratot védi az időjárás viszontagságaitól.

Különleges volt úgy tervezni, hogy az építész végzettségű megbízóval egy nyelvet beszéltünk és nem kellett magyarázni, miért lesz jó a kibillentés egyszerű gesztusa, és miért jelentőségteli, ha az amúgy nagyon takarékos és egyszerű házon elfordítjuk a tetőgerincet. Mert tulajdonképpen ennyi történt ebben az épületben.

Tervezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2018
Munkatárs: Juhász Norbert
Belsőépítészet: Lerchner-Czuppon Emese
Helyszín: Budapest, 11. kerület
Méret: 210 m2
Fotó: Juhász Norbert
Sajtó: 9° – A Nanavízió tervezett házat a Madárhegyen / Építészfórum &
Könnyed vonalrajz / Octogon Magazin