iroda

Nemzetközi kiadóvállalat irodája

Tengelyszimmetria

Az egykor csokigyárként működő irodaház második és harmadik emeletére készítettünk az új bérlő igényeinek megfelelő alaprajzi elrendezést és belsőépítészeti koncepciót. A hosszú, keskeny alaprajzú ipari épület racionalitását és átláthatóságát megőrizve csak a szükséges elemeket adtuk hozzá a belső térhez. A néhány zárható iroda mellett főleg egyterű irodatereket terveztünk, ahol az eredeti födém és a tartószerkezet látható maradt. A keresztben futó vasbeton gerendák ritmusára reagál az alaprajzi kialakítás.

Az elrendezés hosszú középfolyosót eredményezett, melybe egy különleges egyedi bútort helyeztünk. Ez a hosszú, játékos formavilágú, ide-oda tekergő, néhol megszakadó, egy tengelyre felfűzött térsor végigkígyózik a központi térben: egyszerre pihenő és tárgyaló, fénymásoló és tároló, térelválasztó és a helyiség karakterét meghatározó egyedi dekorációs elem. Néhol megszakad, majd újraindul, egyszer ebbe az irányba nyit, másszor abba. Szögtörései dinamikus áramlást idéznek elő, kijelölik a közlekedés irányát. Kívülről világos fafurnér, belülről a bérlő színeit meghatározó kék, mely az iroda többi bútorával is harmonizál. Az üvegajtóknak köszönhetően elvonulásra, nyugodt telefonálásra alkalmas fülkéket is ki tudtunk alakítani, melyek használatához nem kell elhagyni az iroda terét.

A bútor szervezőereje hasonlít egy fa törzséhez vagy a gerinchez az emberi testben: összefogja a működéshez szükséges folyamatokat, információt továbbít, meghatároz, aktivizál.

Belsőépítészeti koncepció és kiviteli terv: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2018
Munkatárs: Juhász Norbert
Megbízó: Buildton
Helyszín: Lokomotív Irodaház, Budapest
Méret: 1500 m2
Fotó: Juhász Norbert