építészet

Egy bagolyvár megújulása

Nászutas lakosztály az erdőben

A szobi Malomkert erdős patakpartján állt egy romos állapotában is hívogató tornyos épület, a Bagolyvár. A tulajdonos egy különleges átalakítást álmodott ide, amely megőrzi neoklasszicista épület építészeti értékeit, de kiszolgálja a mai kor igényeit is. A vadregényes toronyépület romos oldalszárnya átalakult: új, zsindelyes faburkolatával és megmozgatott tetőgerincével kortárs tömegként ellensúlyozza a torony nosztalgikus romantikáját.

A három apartmanból és egy nászutas lakosztályból álló szállásépület egykor házikönyvtárként működött, melyet a belsőépítészeti koncepciót végigkísérő, teljes falakat beborító könyvespolcok idéznek meg. A földszinti terek hatalmas ablakai belülről olvasókuckóként működnek: olvasólámpa és párnák biztosítják a kényelmet, a természet pedig a pihentető hátteret az olvasáshoz. A nászutas lakosztályt a csigalépcsőn megközelíthető, erdőre néző toronyszobában alakítottunk ki, amelyhez egy titkos terasz is tartozik. A természetes fafelületek nem csak külső burkolatként, de a belső terekben is meghatározóak. A romantikus tapéták egy elvarázsolt világba repítik az itt megszálló vendéget, az átgondoltan elhelyezett tükrök pedig a valósággal való utolsó kapcsolatot is elvágják: aki itt száll meg, elbújhat egy kis időre a szobák mesevilágába a világ elől.

Tervezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2020
Munkatárs: Bartos Cecília Abigél, Gencsi Katalin, Guld Beatrix
Helyszín: Szob, Malomkert
Méret: 280 m2