belsőépítészet

Lakás élénk társasági élethez

Otthonos esztétika Újlipótvárosban

Az Újlipótváros szívében lévő 150 négyzetméteres saroklakás egyedi megoldásaival, stílusos kiegészítőivel praktikus és egyedi otthona lett egy háromtagú családnak. Már az előszobába lépve megfog a lakás sajátos karaktere, melynek fő elemei a bátran használt sötét színek, kidolgozott részletek és az izgalmas kiegészítők.

A tervezés során a legfontosabb szempont a család élénk szociális élete volt: a lakás tereit nem csak hétvégente, de a hétköznapokon is családtagok, baráti társaságok lakják be, itt szinte mindig történik valami. Ezeknek a tervezett vagy épp ad hoc összejöveteleknek ideális helyszíne a két szoba összenyitásából kialakult 50 négyzetméteres nappali-étkező-konyha. A beépített konyhabútor egy különleges megoldással teljesen bezárható, így a nappaliból csak egy izgalmas, plasztikus felület látható. A beton felületű konyhasziget a helyiség központja, mely köré ülve vagy állva összegyűlhet a társaság. Az ablakok alatt végigfutó hosszú, kárpitozott pad a hatalmas étkezőasztallal tökéletes helyszín egy nagy családi vacsorához. Az átalakítás során a lakás eredeti elegáns terei, hatalmas nyílászárói megmaradtak, a két szoba összenyitásából pedig egy nagyvonalú közösségi tér jött létre.

A sarokszituációnak és a rengeteg ablaknak köszönhetően a lakást minden napszakban átjárja a fény. A kényelmes méretű hálószobák egymásból és külön is nyílnak, teret adva az elvonulásnak vagy a közös pihenésnek. A szülői hálóba a gardróbon keresztül jutunk, melyből a család fürdőszobája is nyílik. Itt egy épített zuhany, egy szabadonálló kád és dupla mosdó gondoskodik arról, hogy a reggeli készülődés közben ne legyen torlódás. A vendégek részére az előszobából egy kisebb, zuhanyzós wc nyílik, a régi cselédszobából pedig mosókonyha lett rengeteg tárolóhellyel, ezáltal sokkal könnyebb rendet tartani a lakás többi részében, ahol bármikor megjelenhet egy szívesen látott vendég.

Belsőépítészeti tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2017-2018
Munkatársak: Guld Beatrix, Somogyi Bálint, Tomaschek Katalin
Helyszín: Budapest, 13. kerület
Méret: 150 m2
Fotó: Jaksa Bálint
Díj: Big See Interior Design Award, Szlovénia, 2019