belsőépítészet

Vízivárosi garzon

Ahol Skandinávia találkozik a magyar hetvenes évekkel

Tiszta geometrikus formák, otthonos színek és egy csipetnyi retró – ez a képlet írja le legtömörebben ezt a kislakást. Jeney Lajos és Sylvester Ádám vöröstégla burkolatos, az utcavonalra fűrészfogszerűen illeszkedő lakóépülete kompakt méretű és az akkori kor elvárásai szerint praktikus elrendezésű lakásokkal épült. Az azóta eltelt 35 év és a megrendelő elképzelései azonban más alaprajzot igényeltek. Az apró főzőfülke praktikus otthoni irodává vált, a konyha pedig a korábban közlekedőként funkcionáló gardrób helyére költözött be és a fal megnyitásával a nappalival egy légtérbe került. A konyha falának markáns burkolata és a gondosan megválasztott dekorelemek, mint a skandináv stílusú párnák és a drótvázas kiegészítők adják a retró összetevőt az egyébként visszafogott színekkel dolgozó térben. A vonalrács motívuma a lakás több pontján is feltűnik, és a geometrikus sík- és szögtörések is több helyen felbukkannak a burkolatok mintájától, a székek formáján át a lámpák árnyékáig bezárólag. Az apró fürdőszobában a hatalmas tükörben megsokszorozódó, mozgalmas, geometrikus mintájú burkolat, valamint a teljes szélességet átívelő egyedi VPI betonmosdó gondoskodik arról, hogy minden egyes itt töltött perc élmény legyen. Mondhatnánk, hogy ezzel a lakás végleg lerázta magáról a hetvenes éveket – de azért vissza-visszakacsint, hogy egy kis otthonosságot csempésszen ebbe a letisztult formavilágú lakásba.

Belsőépítészeti tervezés és kivitelezés: Pajer Nóra, Soltész Noémi / Nanavízió / 2015-2016
Munkatársak: Somogyi Bálint, Tomaschek Katalin
Helyszín: Budapest, 2. kerület
Méret: 55 m2
Fotó: Jaksa Bálint
Sajtó: Octogon Deco & epiteszforum.hu