interior

Studio in Víziváros

Scandinavia meets the Hungarian 70s

Pure geometric shapes, cozy colors and a hint of retro - this describes briefly this little flat. The residential building of Lajos Jeney and Ádám Sylvester was built with a characteristic, red, brick facade and a compact, practical layout - according to the expectations of the time. However, 35 years have passed since then and the customer desired a different apartment. The tiny kitchenette became a practical home office, and the kitchen moved to what used to be a walk-in closet, and connected to the living room by opening a wall. The distinctive cladding of the kitchen wall and carefully selected décor elements - such as Scandinavian-style pillows and wireframe accessories - add a retro element to an otherwise moderate space. The line motif, the geometric surfaces and angles appear in many spots of the new home: from the patterns of the tiles, the shape of the chairs to the shadows of the lamps. In the tiny bathroom the geometric-patterned cladding that multiplies in the wall-to-wall mirror, and the unique VPI concrete washbasin make the morning routine a uniqe experience. We could say that this apartment finally shook off the seventies - but it winks back to smuggle a bit of coziness into this pure geometric design.

Interior design and construction: Nóra Pajer, Noémi Soltész / Nanavízió / 2015-2016
Team: Bálint Somogyi, Katalin Tomaschek
Location: Budapest, 2nd district
Size: 55 m2
Photo credit: Bálint Jaksa
Press: Octogon Deco & epiteszforum.hu